Oda Ne İş Yapar? Neden Kayıt Olunur?

Oda Ne İş Yapar? Neden Kayıt Olunur?

1-)Soru: İzmir Elektronikçiler Odası(İzelko)Kamu Kurumumudur?

Cevap: İzmir Elektronikçiler Odası 1958 Yılında Kurulup 5362 Sayılı Kanuna Göre Hizmet Veren T.C  Ticaret Bakanlığı’na Bağlı Kamu Kurumudur.

2-)Soru:5362 Sayılı Kanuna Göre Esnaf Ve Sanatkar Odalarının Kurulma Amacı Nedir?

Cevap: Esnaf Ve Sanatkar Odaları T.C. Anayasasının 135. Maddesine Göre Kurulmuştur.Amacı: Esnaf Ve Sanatkarlar İle Bunların Yanında Çalışanların Mesleki Ve Teknik İhtiyaçlarını Karşılamak, Mesleki Faaliyetlerini Kolaylaştırmak Mesleğin Genel Menfaatlerine Uygun Olarak Gelişmelerini Ve Mesleki Eğitimlerini Sağlamak, Meslek Mensuplarının Birbirleriyle Ve Halk İle Olan İlişkilerinde Dürüstlüğü Ve Güveni Hakim Kılmak, Meslek Disiplini Ve Ahlakını Korumaktır.

3-)Soru: İzelko Üyelerin Ve Çalışanlarının Eğitimleri İçin Neler Yapıyor?

Cevap: Oda Üyelerinin Ve Çalışanlarının Mesleki Açıdan Gelişmeleri İçin Çıraklık Eğitim Merkezine Giden Öğrencilerin Oda Olarak Kayıtlarını Tutmak İmtihan Komisyonlarında Oda Yöneticileri Olarak Görev Üstlenmek.
Türkiye Genelinde Fuarlar Araştırılıp Mesleki Yönden Gelişmeleri Açısından Üyelerimiz Götürülmektedir, Mesleğimizle İlgili Avrupa Birliği Hibe Projeleri Çalışmaları Yapılıp Yurt Dışında Mesleki Yönden Teknolojik Gelişmeler Ve Yeni İş İmkanları Konusunda Üyelerimiz Bilgilendirilmektedir. Yeni Çıkan Mesleğimizle İlgili Konularda Oda Üyelerimiz, Guruplar Halinde Eğitim Salonumuzda Kurslar Ve Mesleki Seminerler Verilerek Sertifikalandırılmaktadır

4-)Soru: İzmir Elektronikçiler Odasına Kimler Kayıt Olabilir?

Cevap: Vergi Kaydı Olan Ve 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Yasası 30. Maddesi Gereği Ustalık Belgesi Olanlar Yada Bu Belge Sahibini İş Yerinde Sigortalı Çalıştıranlar Bağımsız İşyeri Açıp İzmir Elektronikçiler Odasına Kayıt Olabilir.

5-)Soru: Elektronik Meslek Dalında Gerçek Usulde Ve Basit Usule Tabi İş Yeri Sahibi Olanlar İzelko Odasına Kayıt Olmak Zorundamı Dır Kayıt Olunmazsa Ne Olur?

Cevap:5362 Esnaf Ve Sanatkarlar Kanunun 13. Maddesi Gereği

  • Kamu Kurum Ve Kuruluşları,
    • Belediyeler
    • Kamu İktisadi Teşebbüsleri
    • Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifleri
    • Bankalar

Oda Üyeleri İle İlgili Ruhsat ,İhale Ve Kredi İşlemlerinde Üye Olduklarına Dair İlgili Oda Belgesini İstemek Zorundadır. Dolayısıyla Kayıt Olmadığınız Takdirde İşyeriniz Yasal Olarak Çalışamayacak. Ve İşyerinizin Belediyece Mühürlenmesine Varan Maddi Ve Manevi Yaptırımlarla Karşı Karşıya Kalabilirsiniz!!!

6-)Soru: Resmi Kurum Ve Kuruluşlarca Odalardan İstenen Evrak Varmı’dır.

Cevap: Vardır.

  • İşyeri Açma İzni Veren Belediyeler
    • Özel Bankacılık Sistemiyle Kredi Veren Bankalar
    • Esnafın Temsilcisi Olan Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri
    • İş Mahkemeleri
    • Tüketiciyi Koruma Mahkemeleri
    • Sosyal Sigortalar Ve Bağkur La İlgili Kurumlarda
    • Oda Üyesinin Yurtdışına Çıkışında
    • Gümrüklerde İthalat Ve İhracat Yaparken
    • Üyelerimizin Emeklilik İşlemlerinde
    • İş Yeri Kapasite Raporlarında
    • Yerli Malı Belgesinde Odalardan Evrak İstenmektedir.

7-)Soru: Basit Usule Tabi Mükellefim .Muhasebemi Oda Tutabilir Mi?Fatura Fişi Mi Kimden Alacağım?

Cevap: Evet. Basit Usul Mükelleflerin Defterlerini İstemeniz Halinde Odamız Tutmaktadır. Basit Usule Tabii Fatura Ve Fişlerinizi Odamızdan Almak Mecburiyetindesiniz

8-)Soru: İzelko’dan Muhasebe Konusunda Mali Müşavir Ve Hukuki Konularda Avukatlık Danışma Hizmeti Alabilirmiyim?

Cevap: Evet Odamızın Hukuki Ve Mali Müşavirinden Bu Danışma Hizmetini Alabilirsiniz.

9-)Soru: İşyerinden Çıkamıyorum Tek Kişiyim İşyerime Oda Hizmetiniz Var Mı?

Cevap: Evet Oda Hizmet Aracımız İş Yerlerinize Gelip Hizmette Bulunmaktadır

10-)Soru: İzelko’nun Sosyal Yönden Aktiviteleri Varmıdır.

Cevap: İzelko Kimlik Kartına Çeşitli Firmalarla İndirim Anlaşmaları Yapılmıştır.

  • İngilizce Kursları
    • Düğün Salonları
    • Dersaneler
    • Ölen Yakınlar Ve Üyelerimiz İçin Cenaze Hizmetleri
    • Aracı Yolda Kalan Üyelerimize Çekici Hizmeti
    • Anlaşmalı Otellerde İndirimli Konaklama Ve Tatil İmkanı
    • Esnafa Özel Tarifelerle Ucuza İletişim Kurma İmkanı V.B
    • İftar Yemekleri Ve Üyelerin Birbirleriyle Kaynaşma Geceleri
    • İndirimli Elektrik Anlaşmaları

11-)Soru: İzelko Oda Üyesi Sayısı Nedir?

Cevap: Ekonomik Koşullara Göre Oda Üye Sayımız Yıllara Göre Değişkenlik Göstermektedir. En Son İstatiki Verilere Göre Üyelerimiz Ve Üyelerimizin Yanında Çalışanlar(Usta, Kalfa, Çırak.Büro Elemanı,Tekniker )Bu Sayı Yaklaşık 6100 Kişiyi Bulmakta Olup,Kısaca 6100 Kişi İstihdam Edilmektedir.

12-)Soru: Odanın Yıllık Aidatlarını Kim Belirlemektedir?

Cevap: Odaların Aidatlarını 5362 Sayılı Kanunun İlgili Maddesi Gereğince Tbmm ‘De 1991 Yılında Geçen Kanuna Göre Ülkemizde Uygulanan Asgari Ücretin Brüt Tutarının %25’idir.Kısaca Aidat Belirleme Yetkisi Odalarda Değildir. Kanunla Belirlenmiştir.

13-)Soru:Oda’dan Verilen Mesleki Faaliyet Belgesi Ücrete Tabimidir.?

Cevap: Tabidir Yukarıda Belirlenen Yıllık Aidatın %10’u Olarak Kanunen Alınmaktadır. Kısaca Mesleki Faaliyet Belgesini Belirleme Yetkisi Odalarda Değildir.Kanunla Belirlenmiştir.

14-)Soru: İzmir Elektronikçiler Odası Kayıtlı Meslek Dalları Nelerdir.

Meslek

0001 ELEKTRONİK MALZEME  SATIŞ
0002 PLAK BANT VİDEO VCD DVD KAYIT KİRALAMA SATICILIĞI
0003 SES MÜZİK VE GÖRÜNTÜ SİSTEMLERİ İMAL SAT.KİR.
0004 TIBBİ  CİHAZ  İMAL SATIŞ BAK.  VE TAM. (TIP
0005 BEYAZ EŞYA İMAL SATIŞ VE TAMİRCİLİĞİ
0006 TELEFON TESİSATÇILIĞI, TEL.KAB.TV VE İNTERNET
0007 ALARM GÜVENLİK SİS İMAL,BAKIM,KURUCULUĞU VE
0008 INTERNET BİLGİ ERİŞİM EVLERİ
0009 ENDÜSTRİYEL BAKIM VE TAMİR ELEKTRONİKÇİLİĞİ
0010 TARTI VE ÖLÇÜ ALETLERİ  İMAL SATIŞ  İŞLETME VE
0011 KAMERAMANLIK VE VİDEO ÇEKİMCİLİĞİ
0012 TÜKETİCİ  ELEKTRONİĞİ ÜRÜNLERİ  İMALATI  BAKIMI  VE ONARIMI
0013 OTO MÜZİK VE ALARM SİSTEMLERİ SATIŞ MONTAJ VE
0014 IŞIKLI TABELA VE REKLAM PANOSU İMALATI
0015 ELEKTRONİK BİLEŞENLERİN VE DEVRE KARTLARININ İMALATI
0016 BİLGİSAYAR SES VE GÖRÜNTÜ ÜRÜNLERİ TİCARETİ
0017 TELEKOMÜNİKASYON CİHAZLARIN KURULUM ONARIM VE
0018 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA VE DANIŞMANLIK FAALİYETLERİ
0019 GÜVENLİK SİSTEMLERİ İMAL KURULUM BAKIM VE TİCARETİ
0020 BİLGİSAYAR KURULUM ONARIM VE VERİ KURTARMA
0021 İLETİŞİM  ARAÇ VE GEREÇLERİNİN ONARIMI
0022 OTOMATİK SATIŞ MAKİNELERİ İLE YAPILAN TİCARET
0023 FATURA TAHSİLAT BÜROLARI
0024 İKİNCİ EL EV EŞYASI TİCARETİ
0025 MÜZİK ALETLERİ  İMALATI ONARIMI VE TİCARETİ.
0026 BÜRO VE MUHASEBE MAKİNALARININ BAKIM VE ONARIMI
0027 KAYITLI MEDYANIN ÇOĞALTILMASI, KİRALANMASI  VE
0028 ANTEN VE ANTEN PARÇALARININ İMALATI
0029 ÖLÇÜ ALETLERİ İMAL VE ONARIMI
0030 ELEKTRONİK ÜRÜN TİCARETİ
0031 BİLGİSAYAR KURULUMU ONARIMI PROGRAMLAMA VERİ
0032 TELEKOMÜNİKASYON CİHAZLARI TİCARETİ
0033 E-TİCARET
0034 ELEKTRONİK ÜRÜN İMALATI,ONARIMI
0035 TELEKOMÜNİKASYON CİHAZLARI ONARIMI
0036 BİLGİSAYAR DANIŞMANLIK FAALİYETLERİ
0037 GÜVENLİK SİSTEMLERİ HİZMETLERİ
0038 KAYITLI MEDYANIN ÇOĞALTILMASI, KİRALANMASI  VE TİCARETİ

Soru:Oda Üyesiyim Mesleki Yönden Haklarımı İzelko Mahkemelerde Savunabilir Mi?

Cevap: Evet. Örneğin Cep Telefonu Satan Meslektaşlarımızın Bddk’nın Kredi Kartıyla Taksitle Satış İmkanını Haksız Rekabete Neden Olduğu İçin Danıştay’da Dava Açtık.

16-)Soru: Resmi Kurumlarda Sorun Yaşıyorum. Bu Konuda İzelko Bana Yardımcı Olabilir Mi?

Cevap: Evet Resmi Kurumlardaki Odamızın Çözebileceği Sorunlarda İzelko Her Zaman Yanınızdadır.

Sormak Ve Öğrenmek İstediğiniz Her Konuda

info@izelko.org.tr Elektronik Posta Adresimize Yazabilirsiniz.

Whatsapp İletişim Whatsapp İletişim